Dětské náušnice krůček po krůčku

Dětské náušnice krůček po krůčku

Dříve bylo běžné, že se ouška propichovala ještě v porodnici. V dnešní době se spíše setkáváme s doporučením, počkat s aplikací náušnic, až po absolvování povinného očkovaní hexavakcínou. Hexavakcína se očkuje v 9. týdnu života dítěte a obsahuje látky proti žloutence typu B, tetanu nebo dětské obrně. Optimální doba na propíchnutí dětských uší proto nastává mezi 2.-5. měsícem života miminka, kdy je ještě netečné.

Jaký způsob propíchnutí je vhodnější?

Propíchnutí nebo nastřelení? Tuto otázku si budete pravděpodobně klást i vy.
Nastřelení - nástřel se provádí speciální pistolí, která při vpichu náušnici nasadí. Tyto náušnice je nutné nechat alespoň 4-6 týdnů a poté je možné je vyměnit. Je to metoda velmi rychlá, šetrná a téměř bezbolestná.
Propíchnutí jehlou - vpich se provede jednorázovou jehlou, která ouško propíchle rychle a čiště. Náušničky si přinesete vlastní, mějte ale na paměti, že lalůček může po propíchnutí mírně otéct. Proto je vhodné volit náušnice, které budou mít prostor pro možné opuchnutí.

Jak se starat o čerstvě propíchnutá ouška?

Nejvhodnější způsob péče je nechat dírky v klidu a zbytečně s novými náušnicemi nehýbat a neprotáčet je. Je-li to nezbytné, před manipulací s náušnicemi si vždy pečlivě umyjte ruce. Na ouška však nemažte žádné krémy a nečistěte je alkoholem nebo lihem. Zarudnutí, citlivost či opuchnutí jsou zcela běžné, jestliže zpozorujete krvácení či silné hnisání rány, vyhledejte lékařskou pomoc.

Jaké typy náušnic vybrat?

Dnes můžeme vybírat náušničky různých materiálů, tvarů a barev, ale taktéž způsobů zapínání.
Materiál - u prvních náušnic dejte přednost kvalitímu materiálu a předejděte tak případným alergickým reakcím. I z těchto důvodů jsou nejčastější volbou dětské náušnice ze stříbra nebo zlata.
Způsob zapínání - u dětských náušnic je především nutné, aby vaši holčičku nijak netlačily či jinak neomezovaly. Oblíbené jsou malé kruhové náušničky nebo zapínání na šroubek, klapku či puzetu. Další možností je například brizura. Jedná se o očko, které je umístěno v horní části náušnice.
Tvar náušnic - v nabídce je možné najít téměř cokoli. Od srdíček, přes kytičky či roztomilá zvířátka, je ale vždy nutné vybírat taková, která vaši holčičku nijak neporaní.

MARY ZEET NEWSLETTER

Přihlašte se k odběru novinek a nepropásněte tak žádnou akci.