Jak se starat o své šperky

Jak se starat o své šperky

Máte své oblíbené náušnice, prstýnek či náhrdelník a chcete aby neztratily lesk ani po letech nošení? V tomto článku si povíme jak na to.
Ikdyž jsou šperky vyrobené z cenných kovů, nejsou bohužel nezničitelné a neměnné. Často vídáme šperky vyrobené s různými příměsemi či povrchovými úpravami. Jejich účelem není nahradit daný kov, ale co nejdéle prodloužit jeho životnost.

Stříbrné šperky

Je všeobecně známo, že běžným nošením stříbro oxiduje, tedy zčerná. Může za to několik vnějších vlivů od PH naší pokožky, přes parfémy či kosmetiku, až po vliv počasí a okolního prostředí. Proto nenechávejte své stříbrné šperky jen tak volně povalovat. Místo toho je uložte do sametových či hedvábných pytlíků a šperkovnic.
Stříbrné šperky je vhodné čistit pomocí leštiče stříbra. Ten najdete volně dostupný v drogériích. Tekutinu nalijete do nádobky a pomocí speciálních hadříků na rozleštění bude Váš šperk zářit opět jako nový.

Zlaté šperky

Čím více karátů, tím je šperk měkčí. Proto nedoporučujeme nosit Váš prsten či řetízek při fyzické námaze a vyhýbat se kontaktu s minerálními prameny a chemickými prostředky (například i v bazénech). Hrozí ztráta lesku i tvaru. K údržbě zlatých šperků slouží balvněné hadříky, čistící vaty, pěny a krémy.

Šperky SWAROVSKI

Aby Váš Swarowski krystal stále zářil jako nový, je možné využít čistící utěrky na zlato a stříbro. Dávejte však pozor, kameny jsou do lůžek často vlepené. Proto se vyhýbejte roztokům na bázi amoniaku, které by mohly lepidlo rozpustit.

MARY ZEET NEWSLETTER

Přihlašte se k odběru novinek a nepropásněte tak žádnou akci.